Psykiatrisk Samling

Afstand: 7.13 Km

Middelfart Sindssygehospital 1888-1999

Psykiatrisk Samling - midlertidig lukket - vi forventer at åbne den nye udstilling ultimo 2024.

Sindssygehospitalet anno 1888

Middelfart Sindssygehospital var i drift fra 1888-1999 og havde i sin storhedstid op til 1200 patienter. Området, der i dag kaldes Teglgårdsparken, var nøje indtænkt i datidens behandling af sindslidende: De statelige bygninger og naturskønne omgivelser skulle give sindet ro. Ved åbningen lå hospitalet afsondret, som en lille by for sig med eget vand- og gasværk, kirke og kirkegård samt afdelinger til patienterne og boliger til personalet. På de store arealer var anlagt køkken- og frugthaver, og plantet træer, der stadig kan ses i parken. Hospitalets aktiviteter blev trappet ned i løbet af 1970’erne og 1980’erne og i 1999 lukkede den sidste afdeling. I dag er Teglgårdsparken en bydel i Middelfart med virksomheder, institutioner og private boliger.

Se museet
Psykiatrisk Samling er en fascinerende rejse ind i hverdagen og vilkårene for både patienter og ansatte. Udstillingen er opbygget i en af de tidligere afdelinger og giver indblik i behandlingen af sindslidelser i Danmark i det 19. og 20. århundrede. Her kan bl.a. ses effekter, der afspejler hospitalets sociale lagdeling, instrumenter fra forskellige behandlingsformer, inventar fra sengestuer og opholdsrum samt beklædning i form af personaleuniformer og patienttøj. Udstillingen har et lydligt spor i form af lydfortællingerne ”Hører du stemmer?”. Som besøgende vil man momentvis hører lyde som skrig, støvleskridt og nøgleraslen, samt monologer, hvor stemmehørende fortæller om, hvordan det er at leve med stemmer og giver et indblik i hvad deres stemmer siger. Disse lydfortællinger kan virke voldsomme og ubehagelige for nogle personer.

Er du bare en smule interesseret i kulturformidling, så må du besøge Psykiatrisk Samling.

Se åbningstider på Visit Middelfarts aktivitetskalender: Det sker i Middelfart.

Udtalelser fra besøgende
Ivan Dam Jensen: "Spændende udstilling, hvor man får indblik i en ellers lukket verden".

Tom M. Nielsen: "Jeg har selv været indlagt på hospitalet tilbage i 80'erne. Efter at have besøgt det psykiatriske museum blev jeg positivt overrasket over den måde, som museet gengiver atmosfæren fra dengang. Lydene, gangene, de lukkede døre osv. Det var en stor oplevelse, og ikke mindst er lydene en genial og autentisk oplevelse. Tak for besøget."Opdateret af: VisitMiddelfart  | mail@visitmiddelfart.dk
Psykiatrisk Samling - midlertidig lukket Fotograf: VisitMiddelfart Copyright: Middelfart Museum
Fotograf: Middelfart Museum Copyright: Middelfart Museum
Fotograf: Middelfart Museum Copyright: Middelfart Museum
Fotograf: Middelfart Museum Copyright: Middelfart Museum
Fotograf: Middelfart Museum Copyright: Middelfart Museum
Fotograf: Middelfart Museum Copyright: Middelfart Museum
Fotograf: Middelfart Museum Copyright: Middelfart Museum